KNOW YOUR RIGHTS / SAZNAJ SVOJA PRAVA

“Saznaj svoja prava” je projekat Mafin produkcije realizovan u partnerstvu sa Novosadskim dečijim kulturnim centrom, finansiran od strane Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Projekat je realizovan tokom aprila 2022. godine. Glavne projektne aktivnosti održane su u prostoru Novosadskog dečijeg kulturnog centra u periodu od 21. do 30.04.2022. godine.

U projekat su uključene i organizacije iz Portugala, Poljske i Slovenije. Preko parntera “The Slavic Foundation” iz Varšave projekat je podržan i od strane Poljske nacionalne agencije u okviru Erasmus+ programa.

“Saznaj svoja prava” je projekat međunarodne omladinske razmene koji ima za cilj da podstakne informisanje o Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta u kontekstu evropskih vrednosti, da angažuje i osnaži mlade, posebno one sa manje mogućnosti da se kroz proces neformalnog učenja bore za svoja prava.

Projekat je rezultirao zajedničkim videom na temu prava deteta.

Radionice o različitim aspektima prava deteta vodila je Tamara Tomašević, psihiološkinja i višegodišnja koordinatorka DX kluba pri Centru za prava deteta. U okviru razmene održane su filmske radionice sa Filipom Markovinovićem, plesna radionica sa gostima iz udruženja Groove Novi Sad, radionica o eko-aktivizmu sa Omladinsko-studentskom organizaciom “OSA” Novi Sad. Kristian Randjelović je ispred organizacije XY sprektrum govorio o položaju međupolne / interseks dece, a organizovana je i poseta predstave “Amanet” nastale u okviru EyeNet2 projekta.

Razmenom je obuhvaćeno ukupno 22 dece iz Poljske, Portugala i Srbije. Učesnici omladinske razmene su se kroz dodatne aktivnosti, izlete, druženja u prirodi i vođenja kroz grad međusobno povezali i stvorili, nadamo se, trajne kontakte i prijateljstva.

Sa mladima iz Novog Sada su se povezali i kroz druga dva projekta koja su u toku – “Slet – alternativna istorija Evrope” i “EyeNet2” u kojima su uzeli učešće kao gosti, a koji su takođe podržani od strane Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Ovaj projekat je realizovan u okviru programske platforme „Budućnost Evrope“ koja ima za cilj razvoj i unapređenje kulture dece i mladih, posebno njihove participacije, međunarodne razmene i interkulturalnog učenja.

Autorka projektne ideje: Aleksandra Mirimanov