Know your rights

“KNOW YOUR RIGHTS”  – (Сазнај своја права!)  

Међународна омладинска размена резултираће у години титуле заједничким видеом на тему „Know your rights”. Програм размене подразумева долазак по шесторо младих од 15 до 18 година из четири града у Европи.  

Конвенција УН о правима детета, усвојена 1989. године, први је међународни инструмент о људским правима који се бави децом.  Према последњој глобалној студији Small Voices Big Dreams, која је обухватила анкету на скоро 5.500 деце из 15 различитих земаља, 49,8% њих не зна за Конвенцију. Недовољно разумевање концепта дечијих права доводи до: искључености деце при доношењу одлука; вршњачког насиља; нетолеранције према различитостима, дискриминације рањивих група итд.  

Деца од 15 до 18 година ће се кроз међународну размену ”Know Your Rights” упознати са сваким чланом из Конвенције УН о правима детета. Кроз процес неформалног учења и експерименталних видео радионица, млади ће давати своје одговоре на тему расизма, родне равноправности, вршњачког насиља, дечјих бракова, климатских промена итд.   

Резултат заједничког рада биће експериментални филм који ће деца снимати својим телефонима. Видео рад ће упознати публику са свим члановима из Конвенције, разним примерима кршења права детета, са појединим младим акривистима*кињама и предлозима младих за унапређење примене Конвенције.   

Програм реализује „Мафин” из Новог Сада,у партнерству са Новосадским дечијим културним центром.

Ауторка пројектне идеје је Александра Мириманов

Културна станица Млин, Радничка 20 и Креативни дистрикт, 23 – 30. април 2022.